Berlijn Boudewijn

Karneval der Kulturen: festival in Kreuzberg

'It's a boy!'

Draai je hoofd: ook jij moet een beetje moeite doen om dit mee te maken. 'Mijn laatste show duurde twee uur', reageert de Aussie als zijn 'beulen' niet in de gaten hebben hoe onhandig zij de ketting vastmaken.

Streetact Karneval der Kulturen: Vastgebonden Aussi maakt zich los?

Na twee minuten is er nog weinig gebeurd. Hoe gaat hij dat voor elkaar krijgen??'Jullie zouden zelf eens jullie gezicht moeten zien', zegt hij als het publiek vol leedvermaak en ongeloof staat te kijken. Het wordt een moeilijke bevalling...

Twee mannen uit het publiek mogen hem vastbinden.

Karneval der Kulturen

"It's a boy! " riep de Australiër, toen hij zich binnen drie minuten met veel moeite had vrijgemaakt uit kettingen, boeien en riemen waarmee hij was vastgebonden door twee onbekende omstanders. Als laatste wrong hij zijn nat bezwete hoofd uit de dwangbuis. Dat was lachen!
De twee filmpjes van deze streetact staan op deze site. Je moet er zelf ook even je hoofd voor bijdraaien….

Elk jaar rond Pinksteren lopen de straten en parken rond het Blücherplatz vol met tienduizenden bezoekers van het Karneval der Kulturen. Komend jaar van vrijdag 30 mei t/ m maandag 1 juni 2020 zou het weer plaatsvinden. Half maart werd bekend dat het festival vanwege de  gevolgen van het Coronavirus door de Senaat (stadsbestuur) wordt afgelast. Jammer, jammer, maar helaas.

En ook in 2022, is in januari besloten, kan de Senaat nog geen toestemming geven het festival door te laten gaan. Het is normaal gesproken zo groots en zo'n openbaar event, dat het onmogelijk zal zijn alles in een afgesloten gedeelte te laten plaatsvinden met de nu nog noodzakelijke toegangscontroles

Bewerkt januari 2022, beeld en geluid juni 2014 en juni 2016


Vorig jaar heeft het er echt om gespannen of het festival in 2017 wel kon doorgaan. Na de aanslag op de kerstmarkt bij de Wilhelm Gedächtniskirche in 2016 zijn bij alle grote evenementen verscherpte veiligheidsmaatregelen getroffen.  Politie, beveiligingsfirma's en vele vrijwilligers maken overuren om ze mogelijk te maken.
Op zondag is de sfeer uitbundig als de parade te zien is met tientallen wagens, dansgroepen en muziek uit alle delen van de wereld. De optocht maakt een ronde door de straten van Kreuzberg. 
Ook op de andere dagen van vrijdag t/m maandag is de sfeer altijd heel relaxed. Wat maakt het KdK zo bijzonder? Het is gewoon een groot straatfeest, toegankelijk voor en uitgevoerd door mensen van allerlei culturen, nationaliteiten en muziekstijlen. Kijk in ieder geval zelf even op www.karneval-berlin.de of probeer van te voren het programmaboekje te verkrijgen.
Op vaste podia zijn ononderbroken optredens van bands, orkestjes, dansgroepen, trommelslagers, vuurvreters en dergelijke te zien. Ook op straathoeken, onder bomen in het park en de pleintjes zijn acts te zien. Het grappige is dat het lang niet altijd buitenlandse gezelschappen zijn. Het zijn Berlijnse enthousiastelingen uit Friedrichshain die een soort Frans orkestje begonnen zijn. (Walakatah).Of een groep Berlijnse vrouwen die het helemaal te gek vinden om  zich uit te leven op Indiaanse trommels.
Foto's en filmpjes hiervan zijn hier op de site te zien.
Wie even tijd voor rust en bezinning wil, kan ook terecht in de Heilig Kreuzkirche, waar vele religies  zich laten zien en horen. Het filmpje van 2014 laat o.a. een derwisjdans zien uitgevoerd door een Turkse dansgroep uit Berlin Kreuzberg.
Dan staat op de Zossenerstrasse ook nog een reeks kramen, waar van alles te koop, te eten en te drinken is. Je kunt zelfs je toekomst laten voorspellen in de geheimzinnige tent van Barbara. En kinderen kunnen zich uitleven op een plek waar ze met grote kartonnen dozen kunnen bouwen, kunnen omvormen tot een kasteel, een boot , een hut etc. en ze ook nog kunnen beschilderen. Er is een heerlijke speelplaats voor kinderen ingericht. ‘Multikulturelle Vielvalt’ maakt dit festival zo speciaal.

Kreuzberg, Bergmannstrasse.

Vanaf de Kreuzberg langs de Marheineke markthal en voorbij de statige begraafplaatsen tot Park Hasenheide: de Bergmannstrasse is bijzonder. De te chique winkels zijn weg, de mooie zijn overgebleven.

Lopend in die straat hoor ik achter mij een jonge vrouw eerst heel hard 'Hallo!!' roepen. Dan rent ze mij voorbij en roept al iets naar de twee parkeerwachters, die bij haar autootje staan. Het is een kleine Smart die ze dwars geparkeerd heeft. De wachters zijn al begonnen de overtreding vast te leggen, printen een bon uit: dat kan je zomaar € 90,- kosten. 'Sorry, sorry, ik ben een zelfstandige (ZZP-er)!' zegt ze smekend en ze laat al haar ID-kaart zien. 'En u heeft hier uw auto geparkeerd.'  'Maar zó'n kleine, meneer!' 'Keine Chance, meine Liebe', zegt hij rustig.

maart 2020

Riemen van de dwangbuis vastmaken.
Riemen van de dwangbuis vastmaken.
Nee, die twee handen zijn van een helper!
Nee, die twee handen zijn van een helper!
Aan de ketting!
Aan de ketting!
Nog meer festival: kraampjes uit alle landen.
Nog meer festival: kraampjes uit alle landen.

Op z'n Frans.

Walakatah, een vrolijke troep 'nieuwe' bewoners van Friedrichshain, maakt er een feestje van. Zingen, dansen, spelen en lekker relaxed met z'n allen het publiek vermaken.

Trommelen, roffelen, kronkelen.

Baque Forte Berlin: deze troep van Berlijners en Brazilianen kronkelden al trommelend tussen alle festivalactiviteiten door. Alle ritmes komen langs; Maracatu, Coco, Ciranda, Mangue Beat.

Nieuwe reacties

05.09 | 20:35

Hallo Betsy, het belangrijkste is dat je minimaal een half uur van te voren ...

05.09 | 13:17

Moet je hiervoor kaartjes reserveren en zo ja waar doe ik dat dan?

13.05 | 19:41

Dank voor je reactie! Het wrange is dat de eerste eigenaar, familie...

12.05 | 08:31

Boeiende geschiedenis. God is getrouw.