Berlijn Boudewijn

De meest chique Weihnachtsmarkt: Gendarmenmarkt!

Maandagavond een half uur voor sluitingstijd en het regent. Op de chique, meest luxueuze Kerstmarkt van Berlin, de met monumenten en hotels omgeven Gendarmenmarkt is het niet zo druk. Lijkt het, want in alle voor deze Weihnachtsmarkt neergezette winkeltjes - verwarmd, verlicht, goed geïsoleerd tegen kou en regen, beweegt zich een beschaafd publiek. 

Het hele complex wordt onopvallend, maar goed bewaakt. Liever geen aanslag hier en zeker geen publiek dat alleen maar wil vreten en zuipen en roken.  De entree van één euro is symbolisch en voor sommige bezoekers toch lastig: wie heeft er nu contant geld bij zich?

Ik sta in een winkel van Seiffen: in een plaatsje in het Ertsgebergte gingen mijnwerkers, houthakkers, bergboeren en hun vrouwen vroeger speelgoed maken. Van hout en ook het houtsnijwerk voor Kerstmis, de kerstmolens, de engeltjes, de kerstboomfiguurtjes, de notenkrakers werden daar gemaakt. 

In de DDR tijd maakte de fabriek nog steeds aardig spul: als speelgoed en voor Kerstmis, maar van minder kwaliteit en bedoeld voor de export om harde deviezen (West-Europa, VS, Japan) te verkrijgen.

En nu? Na de 'friedliche Revolution' die we bij ons meestal ''die Wende' noemen ging Seiffen zich weer richten op handwerk, kwaliteit, originaliteit en wat ze noemen 'het hogere segment in de markt'. 

Wow! Wat een prachtige winkel is dit! Ik sta in de buurt van een wat ouder echtpaar, die een mandje aan het vullen zijn. Langzaam, overleggend, met beleid zijn ze aan het kiezen. 'Hadden we dit engeltje met blauw wit en roze nu al?''vraagt de heer en neemt het voorzichtig in zijn hand. 'Jawel, net zo iets. Een paar jaar geleden, maar die had iets van goud, geen roze, toch?'  De dame kijkt haar echtgenoot aan. 'Die maar doen, dan, Maüschen?'  Het broze figuurtje wordt in het mandje gelegd, waar nog meer fijn werk in ligt: alles van Seiffen het prestigieuze merk, made in Germany.

Later zie ik ze bij de kassa. De twaalf kostbaarheden worden vakkundig ingepakt, het echtpaar rekent € 312,50 af. 'Nog even naar de overkant? Ik heb daar prachtig Meissen Porzellan gezien, lieverd. Misschien kunnen we die twee onderzetters vinden, die laatst gebroken zijn.' 'Is goed, maar dan wil ik weer naar het hotel. Heb jij de paraplu?' 

Ik hou mijn handen in mijn zak. Ik zou in een avond mijn hele budget voor 10 dagen Berlijn kunnen spenderen...

Saai U-Bahnstation? Daarachter ligt de Gendarmenmarkt!
Saai U-Bahnstation? Daarachter ligt de Gendarmenmarkt!
Alle stands droog, verwarmd en verlicht: luxe!
Alle stands droog, verwarmd en verlicht: luxe!
Het concertgebouw als prachtig decor.
Het concertgebouw als prachtig decor.
Orientaalse stoffen te kiezen bij een exotisch persoon.
Orientaalse stoffen te kiezen bij een exotisch persoon.
Niet druk zo tegen sluitingstijd.
Niet druk zo tegen sluitingstijd.

Adventsmuziek: MendelssohnKammerChor Berlin

De tijd naar Kerstmis toe - Advent - is zo mogelijk nog belangrijker in Duitsland dan Kerstmis zelf. Voor kerken en koren een mooie periode om zich goed te laten zien en horen. Eind november begint dit alles en is het moeilijk kiezen. Waar en wanneer diensten en uitvoeringen zijn is te vinden op musikinkirchen.de. Kies Berlin en vanaf augustus/september is Adventsmuziek te vinden. Meestal kostenloos, vaak met vrijwillige bijdrage. Dit concert 'Es kommt ein Schiff, geladen' vond plaats in de Sankt Bonifatiuskirche in Kreuzberg en duurde ruim anderhalf uur.

Nieuwe reacties

05.09 | 20:35

Hallo Betsy, het belangrijkste is dat je minimaal een half uur van te voren ...

05.09 | 13:17

Moet je hiervoor kaartjes reserveren en zo ja waar doe ik dat dan?

13.05 | 19:41

Dank voor je reactie! Het wrange is dat de eerste eigenaar, familie...

12.05 | 08:31

Boeiende geschiedenis. God is getrouw.