Berlijn Boudewijn

Syrische vluchteling gidst in Bodemuseum.

Het Multaka project: Syriër gidst in het Duits in 'zijn' museum.

Multaka: iedereen wordt er beter van.

Er loopt anno 2022 nog steeds een mooi project in Berlijn, dat alleen al in 2015 rond 80.000 (!) vluchtelingen uit het Midden-Oosten heeft opgenomen. Toegegeven, eerst verliep de opvang bepaald niet vlekkeloos. Berucht waren de wachtrijen voor het aanmeldingscentrum  Amt für Gesundheit und Soziales  in Moabit, waar je 's nachts in weer en wind ging staan om de volgende dag aan de beurt te kunnen komen.  Eind 2016 waren ca. 48.000 vluchtelingen in Berlijn ondergebracht.
Dit project Multaka  is veelbelovend. Bij het inburgeringsprogramma hoort natuurlijk dat mensen de taal i.c. Duits leren. Vele Volkshochschulen  doen daaraan mee. En er hoort bij dat vluchtelingen allerlei aspecten van de Berlijnse samenleving kunnen ervaren.


Groepen vluchtelingen krijgen bijvoorbeeld rondleidingen in musea. Syriërs leren nu versneld Duits, ze doen in het Arabisch rondleidingen voor vluchtelingen én ze geven, na een korte intensieve cursus rondleidingen in het Duits. Ook Iraniërs leiden rond in het Farzi en het Duits.


Zo'n rondleiding heb ik in het kader van Berlin sagt Danke meegemaakt, een zondag in januari 2017, speciaal voor actieve vrijwilligers.  Hasem, student archeologie, gevlucht uit Syrië, heeft vol trots in het Bodemuseum oude schatten uit Syrië, Irak en Jordanië laten zien en kon daar goed over vertellen. Hij had kritisch publiek. De dame met het oranje gekleurde haar op de foto's vroeg hem uit over zijn geloof. En of hij als overtuigd belijdend moslim dan wel een goede uitleg kon geven over vroeg-christelijke grafmonumenten uit Syrië....  Dat moment was ronduit pijnlijk. Maar Hasem ving het goed op en ging voortvarend verder met zijn deskundige rondleiding.
Multaka brengt op dezelfde wijze vluchtelingen met specifieke capaciteiten samen met technische opleidingen, ICT-bedrijven, start-ups, bouwbedrijven, zorginstellingen en horeca. En steeds is de win-win-situatie hetzelfde: jij leert zo snel mogelijk goed Duits en wij profiteren van jouw specifieke ervaring en capaciteiten, die je in praktijk kunt brengen.


Meer over het project kun je in het Duits vinden door in Google te zoeken op  Multaka:Treffpunkt Museum. Vele gidsen doen daar met hun allerbeste Duits verhaal van hun persoonlijke geschiedenis 

 bewerkt februari 2022

Nieuwe reacties

05.09 | 20:35

Hallo Betsy, het belangrijkste is dat je minimaal een half uur van te voren ...

05.09 | 13:17

Moet je hiervoor kaartjes reserveren en zo ja waar doe ik dat dan?

13.05 | 19:41

Dank voor je reactie! Het wrange is dat de eerste eigenaar, familie...

12.05 | 08:31

Boeiende geschiedenis. God is getrouw.