Berlijn Boudewijn

Op een podium bij het Lausitzerplatz gaan ze tekeer: jongens van 9,10, 14, 15 jaar, ze strijden tegen elkaar: streetdance en breakdance. Wie wordt dit jaar de kampioen van het MyFest in Kreuzberg? Het was een feest om te zien met hoeveel power en energie deze jonge gasten zich lieten gelden!
Toen de Muur nog stond, wat al weer meer dan vijf en twintig jaar geleden was, lag de wijk Kreuzberg in een uithoek van Berlijn, ingesloten door stadswijken die bij Oost-Berlijn hoorden. Studenten en dienstweigeraars uit West-Duitsland kraakten oude woningen, Turkse gastarbeiders vestigden zich tijdelijk vanwege de lage huren en bleven definitief na hun gezin te hebben laten overkomen.  De wijk was anti-autoritair, eigenzinnig, organiseerde zichzelf met kinderdagverblijven, stadsboerderijen, openluchtbioskoop, alternatieve scholen, buurtcafés, creatieve centra, straatcomités en graffitti, veel graffiti....😎 Investeerders bleven weg: wie wilde werken in een kantoorgebouw in zo'n wijk?
Het is nog steeds een levendige multi culti wijk, zoals te merken is rond  Marheinekeplatz, Gneisenaustraße  en Bergmannstraße.  De anti-autoritairen van toen zijn huiseigenaren geworden en grijzer en iets bezadigder, zelfs een beetje narrig 🤒 als er weer nieuwe bewoners bijkomen.

 
1 mei en de vooravond (Walpurgisnacht op 30 april) waren vroeger berucht. Groepen krakers en autonomen zochten de confrontatie met politie, 'het kapitaal' en alles wat macht en bezit had. Brandstichting, straatgevechten, barricades, plunderingen, vuren op de kruispunten: dat was het Maifest in het Berlijn van de jaren negentig.
1 Mei 2012 kwamen in Kreuzberg tienduizenden Berlijners naar de Oranienstraße, het Mariannenplatz en de zijstraten er omheen. Podia met vele soorten muziek, tientallen eettentjes en talloze straatacts: druk, lawaaiig, rokerig (barbecues overal) en vol. Maar wel veilig. De buurtbewoners,  duidelijk en trots aanwezig in speciale T-shirts met opdruk, hebben zelf voor orde en beveiliging gezorgd om het straatfeest leuk en gezellig te houden. En uit Beieren, uit Nedersaksen en de stad Berlijn stonden bovendien zesduizend politiemannen met honderden voertuigen klaar om in te grijpen als het nodig was..... 🤨

Het meifeest van 2018 heeft men anders georganiseerd. Rond de Oranienstrasse is het feest oude stijl 'MyFest' dat honderdduizenden bezoekers trekt. Het Görlitzpark, normaal gesproken berucht vanwege drugsdealers en -gebruikers, als illegale overnachtingsplek en andere duistere zaakjes, precies daar heeft men een feest- en muziekprogamma op verschillende podia.  'MaiGörli' noemt men het. Bij de ingangen wordt men gecontroleerd: flessen mogen niet mee naar binnen, evenals vuurwerk(!) en drugs. Dit jaar zijn er minder politie ingezet (5000) en bij ongeregeldheden wordt minder ingegrepen en meer gefilmd om raddraaiers te kunnen oppakken.

In het Pinksterweekend wordt Kreuzberg nogmaals overspoeld met honderdduizenden bezoekers. Zij komen voor het Karneval der Kulturen, een multicultureel festival met dansgroepen, muziekpodia, een markt met allerlei moois uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika, streetacts, eet-en drinkkraampjes, waarzegsters (mijn hospita Barbara heeft elk jaar een obscuur tentje), alternatieve genezers, stands van politieke partijen en actiegroepen.

mei 2018 bijgewerkt.

Nieuwe reacties

05.09 | 20:35

Hallo Betsy, het belangrijkste is dat je minimaal een half uur van te voren ...

05.09 | 13:17

Moet je hiervoor kaartjes reserveren en zo ja waar doe ik dat dan?

13.05 | 19:41

Dank voor je reactie! Het wrange is dat de eerste eigenaar, familie...

12.05 | 08:31

Boeiende geschiedenis. God is getrouw.