Berlijn Boudewijn

Kijken, kijken, niet kopen... of toch?

Winters koud? Nat en guur? Duik de winkels in!

Iedereen die naar Berlijn gaat of er voor langere tijd verblijft gaat op een zeker moment de winkels in. Dan is er een enorme varieteit van warenhuizen, winkels, shops, pop-op plekken, discounts. Voor de steenrijken, de straatarmen, de alternatieven, de toeristen, de buitenlanders en alles wat daartussen zit.

De winter, als het buiten guur, koud, mistig is, als het miezert of sneeuwt is een goede tijd om op je gemak op zoek te gaan naar mooie spullen. Er zijn steeds meer grote overdekte complexen met alle soorten winkels.

Toeristen gaan vaak naar het KDW, Kaufhaus des Westens aan de Kurfürstendamm. Daar kunnen ze zich vergapen aan luxe waren, de ene na de andere etage. Maar kopen doe je daar niet...

In deze bijdrage gaan we vier totaal verschillende langs: HUMANA aan de Frankfurter Tor,  KARSTADT aan het Hermannplatz, Dussmann aan de Friedrichstrasse en  Galeries Lafayette daar vlakbij.

februari 2017

Van 1 tot en met 10 december 2019 ben ik weer in de stad. De Advent is al begonnen. In Berlijnse wijken en voorsteden zijn zo'n 60 Kerstmarkten te bezoeken en ik vermoed dat warenhuizen en winkels he-le-maal los gaan voor de Kerst!

HUMANA: Vintage en kringloop.

Frankfurter Tor, plein op het midden van de Frankfurter Allee, de prachtige brede boulevard die in DDR tijd werd aangelegd. Met appartementen ook voor de gewone arbeider. En met een echt warenhuis, ook voor de gewone arbeider. 

Dat gebouw was te klein en hopeloos verouderd voor grote warenhuizen als Galeria Kaufhaus en Karstadt. Maar een kleine groep alternatievelingen, deel van de alto's en  veganisten, bio-fanaten, studenten en jonge buitenlanders die de wijk Friedrichshain in bezit nemen? Zij vonden het cool, gaaf en wisten het voor een lage huur te ontfutselen aan een projectontwikkelaar, die ook niet wist wat hij met zo'n gebouw moest.

Nu heeft het vier verdiepingen kleding. Voor vrouwen, voor kinderen, voor heren, voor vintage-jagers. Daarbij is HUMANA niet ontstaan uit commerciële, maar uit sociale en ideële motieven. 

Overal in Berlijn staan speciala HUMANA containers, waar je kleding en schoeisel kwijt kunt. Je kunt het ook naar een van de HUMANA winkels brengen, waar het kritisch wordt bekeken, eventueel gereinigd, van een prijs wordt voorzien en naar nieuwe kopers gaat. Mensen 'met een afstand tot de arbeidsmarkt' hebben er een goeie job aan, werken met met meer plezier en voldoening dan een PRIMARK medewerkster, zorgen voor duurzaamheid, sparen het milieu.

1 april 2012 - geen grap -  bleek het degelijke zwarte schoenenpaar, dat ik had meegenomen naar Berlijn toch zo lek als een mandje en het stiksel liet los. En ik moest daar nog vele weken wonen, werken, studeren. Om de hoek, aan het Senefelderplatz was een HUMANA winkel. En daar, rechtstreeks uit de winter van iemand die er op uitgekeken was vond ik een paar praktisch nieuwe schoenen, met een onversleten zool waar het fijne roosjesprofiel haarscherp op te zien was. Met een zachte voering. Met een stevig voetbed.Ze zaten prima. Pas deze winter (2017) deed ik ze met pijn in mijn hart weg, mijn Berlijnse schoenen waar ik zoveel op gelopen heb.... Zie de drie foto's!

Dus waarom een winkeltje als je ook een warenhuis ermee kunt vullen? HUMANA Second Hand Kaufhaus

Een rek vol kekke bedrukte T-shirts van alle beroemde festivals in Europa!

Een rek vol sportpolo's van Duitse voetbalclubs? (Helaas, die van Union Berlin waren er natuurlijk niet).

Twee rekken vol winterharde, oerdegelijke, super oost europese bontjassen.  Kies uit vanaf € 40,-.

Zestiger jaren jurkjes, DDR tafelkleden en DDR gordijnstof (weer hip),Trachtenkleidung, speelgoed, boeken, und, und, und! 

In de haast had ik mijn beanie  bij de Gedächtniskirche laten liggen. En het sneeuwde en het was koud en nat.  HUMANA hielp mij aan een  'Justus' muts van wol en acryl. Geen vintage, wel een merk en toch maar één euro...

Hoe je er komt? Neem de U 5 vanaf Alexanderplatz en stap uit bij de Frankurter Tor. Zoek op internet Humana kaufhaus Berlin.

Zo'n jaren vijftig trap. Met een leuning waarop je als jochie zou willen klimmen om naar beneden te roetsjen. Nu versierd met foto's gemaakt en bewerkt door vluchtelingen uit het Midden-Oosten.

Kleding? Speelgoed? Boeken? Reklam pockets? DDR vinyl? Zoek en vind en koop.

Toegegeven: Berlijn is niet echt Oost-Europa, zo streng zijn de winters nu ook weer niet. Maar elke Oost-Duitse had toch in ieder geval één bontjas. Uitzoeken maar.

Dus als het regent en koud is: een uurtje HUMANA maakt je vrolijk!

Aangeschaft 2012 in de Humana shop aan de Schönhauser
Aangeschaft 2012 in de Humana shop aan de Schönhauser
Eindeloos mee gelopen in  Berlijn, Amsterdam, overal.
Eindeloos mee gelopen in Berlijn, Amsterdam, overal.
Versleten op Berlijnse straatstenen en winter 2017...
Versleten op Berlijnse straatstenen en winter 2017...
...toch echt de Kliko in. Dank vorige eigenaar!
...toch echt de Kliko in. Dank vorige eigenaar!

Nieuwe reacties

05.09 | 20:35

Hallo Betsy, het belangrijkste is dat je minimaal een half uur van te voren ...

05.09 | 13:17

Moet je hiervoor kaartjes reserveren en zo ja waar doe ik dat dan?

13.05 | 19:41

Dank voor je reactie! Het wrange is dat de eerste eigenaar, familie...

12.05 | 08:31

Boeiende geschiedenis. God is getrouw.