Berlijn Boudewijn

... dat ze weten hoe het groeit en smaakt

Schooltuin, kruiden, kinderen, Kolja Kleeberg.

Kruiden uit de schooltuin van de Fanny Hensel Grundschule midden in Berlijn: en dan je eigen kruidenkwark maken!  

De Fanny Hensel Grundschule 🙂  www.fanny-hensel-grundschule.de is in een modern gebouw gevestigd tussen het totaal herbouwde Potsdamerplatz en de ruĂŻne van het Anhalter Bahnhof. Binnen doen kinderen hun schoenen uit en hun sloffen aan: bij elke klas staat een schoenenrek. Het zorgt voor rust en stilte in de school en het is niet erg als je met schoenen vol zand van het speelplein komt.

Er is namelijk – en dat zou je niet verwachten in een wijk met zoveel hoogbouw – enorm veel ruimte achter de school met veel natuurlijk speelmateriaal. Dier- en mensfiguren gehouwen uit zandsteen waar je op kunt zitten, klimbomen, zandbakken. En met hulp van een paar senioren als vrijwilligers onderhouden de kinderen een schooltuin. Sinds twee jaar is de schooltuin in gebruik. Die is in terrassen aangelegd tegen de muur van een bunker. Vruchtbomen stonden daar nog en die zijn opgenomen in de tuin. Er staan  ook picknicktafels, Maandag, direct na de Paasvakantie is er gezaaid en zijn er aardappels gepoot. De maand april was tot nu toe erg koud. Maar bieslook is al te oogsten en ook wat peterselie.

Het is april 2012, open dag in het kader van de Berliner Stiftungswoche.  Uit elke groep zijn een paar kinderen en die staan al vrolijk te springen als Kolja Kleeberg er aan komt.  Hij is chefkok van een heerlijk restaurant bij de Gendarmenmarkt in het historische centrum van Berlijn. Als acteur Ă©n TV-kok op SAT 1 werd hij bekend en won hij een grote prijs. Hij besloot die gelden ter beschikking te stellen aan de BĂŒrgerstiftung Berlin en heeft nu bij 18 scholen in heel Berlijn ‘Kleebergs KrĂ€utergĂ€rten fĂŒr Berliner Schulen” laten aanleggen.

Hij laat ze ruiken, proeven, namen geven, vertelt bij welke bekende gerechten je het gebruikt. Thijm voor de pizza, basilicum in een tomatensalade, dille bij vis. Er zijn om 10.00 uur ook nog eens vele genodigden gekomen, die belangstelling hebben voor de BĂŒrgerstiftung. Ze hebben tomatenplantjes meegenomen, klaar om opgekweekt te worden in een kasje. Er zijn meer volwassenen en fotografen dan kinderen en iedereen verdringt zich om hen en om Kolja. Bij de kruidenspiraal zitten ze allemaal bij elkaar.

Vervolgens gaan we naar de bibliotheek boven in het gebouw. Ik had daar eerder op de ochtend leesgroepjes bezig gezien. Er waren toen ‘Lesepaten’ een soort tutors, deels senioren, deels leerlingen uit hogere groepen die helpen bij het lezen.

Maar nu staan in de bibliotheek tafels klaar, snijplanken met scherpe messen, bakjes kwark, creme fraiche,  biobrood en natuurlijk veel verse kruiden. Kolja verdeelt de taken, laat tips en truuks zien en  na een uurtje werken  kan iedereen genieten van vers brood met kruidenkwark!

Kolja heeft moeite om weg te komen: volgens plan zou hij nog door de kinderen worden geĂŻnterviewd, wat gebeurt in de leeshoek. Dan moet hij echt weg. Vanaf 13.00 uur geeft hij weer leiding aan zijn  restaurant aan vlak bij de Gendarmenmarkt. (Dat overigens in 2016 is gesloten)

De grote waarde van het project (het wordt uitgebreid naar 50 scholen) is dat kinderen vertrouwd raken met vele soorten kruiden en smaken, dat ze weten waar het vandaan komt en dat ze verantwoordelijkheid dragen voor datgene wat er groeit in de schooltuin.

Kolja Kleeberg heeft nog meer initiatieven ontplooid. Tot 2019 had hij een eigen programma bij Radio Berlin 88.8. Elke zondagmorgen klonk   zijn welluidende stem, waarmee hij muziek aankondigde en zelfs de verkeersinformatie doorgaf.  Het ging natuurlijk over koken, aparte kruiden, aparte groenten, maar ook over  doodnormale gerechten.

Op zijn best was hij, als hij luisteraars te woord stond, die een culinair probleem hadden. Voor alles had hij een deskundige oplossing.

Kijk naar het fotoalbum F-H-Grundschule 

 Bijgewerkt januari 2022.

Schoolbezoek: kijken hoe het gaat met de kruidentuin en koken met kruiden.

Nieuwe reacties

05.09 | 20:35

Hallo Betsy, het belangrijkste is dat je minimaal een half uur van te voren ...

05.09 | 13:17

Moet je hiervoor kaartjes reserveren en zo ja waar doe ik dat dan?

13.05 | 19:41

Dank voor je reactie! Het wrange is dat de eerste eigenaar, familie...

12.05 | 08:31

Boeiende geschiedenis. God is getrouw.