Berlijn Boudewijn

Berlijn Kreuzberg

Uitkijk vanaf de Oberbaumbrücke op de oevers van de Spree. Berlijn bouwt!

Kris kras door Kreuzberg

Een lint van licht trekt de U1 over de Oberbaumbrücke

Kreuzberg

Vóór 1990 lag de wijk Kreuzberg aan drie kanten ingeklemd door de Muur en was het een wijk waar vele West-Berlijners weinig te zoeken hadden. Toeristen kwamen er graag, want het was het stadsdeel waar je gemakkelijk een goedkoop overnachtingsadres kon vinden: in pension, in een hotelletje of bij gastvrije krakers.  En je kon er voordelig een hapje eten. Aan je stuff komen. Boeiend was ook de samenstelling van de bevolking. Goed georganiseerde krakers, punks en linkse activisten namen slooppanden in bezit. Turken en studenten woonden in goedkope, matig onderhouden huurkazernes. Kunstenaars, dienstweigeraars uit de BRD en buitenlanders die voor kortere of langere tijd wilden onderduiken in West-Berlijn vonden er hun plek.

Na de val van de muur werd Kreuzberg van alle kanten bereikbaar. De wijk met vele open plekken en slooppanden werd ontdekt door urban farmers, bio-veganisten, jonge gezinnen, starters en andere vertegenwoordigers van de creatieve economie. Zij nestelden zich tussen de overjarige hippies en honkvaste Berlijners ‘mit Migrationshintergrund’ .Vanaf de winter in  2015 werden duizenden  vluchtelingen ondergebracht in de reusachtige gebouwen van luchthaven Tempelhof. Al snel zochten zij hun weg in de wijk.

Er is ook een echte ‘Kreuzberg’: bovenop een berg staat een monument, een kunstmatige beek stroomt omlaag en eromheen is het Viktoriapark waar men graag zit, picknickt, barbecues houdt of gewoon van de ondergaande zon geniet. En ook het reusachtige lege gebied van de voormalige luchthaven Tempelhof trekt liefhebbers:  kite surfers, hardlopers, crossfietsers, vliegeraars, drone fanatieken en paragliders.

Kreuzberg was ‘West’ en Friedrichshain was ‘Ost’ en daartussenin vormt de Oberbaumbrücke de verbinding. Tram, U-Bahn (die hier bovengronds rijdt) en S-Bahn  (Warschauerstrasse) en de file-gevoelige B96 vormen hier een druk verkeersknooppunt. Met daar vlakbij hostels, hotels, botels, restaurants, eethuisjes en de Mercedes Benz arena (voor grote popconcerten en sportevenementen).

Kreuzberg, recalcitrant en tegendraads en Friedrichshain,  hip en vernieuwend passen wonderwel bij elkaar.  In 2001 werd het tot district samengevoegd. De burgemeesters zijn steeds voortgekomen uit de PDS (later de Linkspartei)  en de Groenen.

bewerkt augustus 2018

Advent in Berlijn

Hasenheide, het park aan de rand van Neukölln en Kreuzberg. Het weer is grijs en miezerig, maar het is niet koud en er zijn toch mensen die naar buiten gaan. Je hond moet nu eenmaal uitgelaten, toch?  De hondenbezitters zoeken elkaar op, hun schatjes racen rond in het dal.Wat hogerop en op een rij, met hun rug naar de bosjes en struiken staan Afrikanen. Wat doen ze daar?

Dan komt een meisje omhoog fietsen, ik schat van achter in de twintig. Ze stapt af en spreekt een van de Afrikanen aan. Hij loopt de bosjes in en van de grond, ergens tussen de bladeren uit trekt hij iets omhoog. Het meisje betaalt, neemt het zakje aan en fietst tevreden weg.

December 2019

Nieuwe reacties

05.09 | 20:35

Hallo Betsy, het belangrijkste is dat je minimaal een half uur van te voren ...

05.09 | 13:17

Moet je hiervoor kaartjes reserveren en zo ja waar doe ik dat dan?

13.05 | 19:41

Dank voor je reactie! Het wrange is dat de eerste eigenaar, familie...

12.05 | 08:31

Boeiende geschiedenis. God is getrouw.