Berlijn Boudewijn

Zomerhitte: en overal kun je naar het water.

Plötzensee Watertemperatuur: 25 graden. Zwemmen, roeien, spetteren.

Freibad Berlin

Woensdag 2 juni 2021 is op www.berlinerbaeder.de te lezen dat een flink aantal openluchtzwembaden voortijdig weer open gaat. In het kader van de versoepelingen, hoera! Vrijdag, het is een stralende zomerse dag, opent Freibad Plötzensee zijn poorten en meteen trekt het veel bezoekers. Ook langs de krappe beschaduwde oevers van het meer (populair bij bewoners van de wijken Wedding en Moabit) zitten groepjes en stellen aan het water. De ligweiden liggen vol, het FKK veldje is ook al weer bezet. Maar weinig dapperen wagen zich in het water. Zo kort na het koude Pinksterweekend is de Plötzensee nog niet opgewarmd.

Eind juli 2018 beleeft Berlijn een hittegolf met aanhoudend hoge temperaturen. Er zijn echte hitte-eilanden op de plekken waar veel steen, hoogbouw en asfalt is en geen begroeiing of water. Het Alexanderplatz bijvoorbeeld... Of het enorme plein plus mega parkeerterrein bij het Olympiastadion. Daar brand je weg en dan wil je alleen maar naar een plek waar het aangenaam is.

Met Pinksteren 2014 op het Karneval der Kulturen   in Kreuzberg was het ook warm. Zo warm was het dat ik vroeg ging rondkijken bij het festival en er vroeg weer wegging.  Zo zat ik al om een uur of drie ’s middags in U-Bahn en tram om zo snel mogelijk in Freibad Plötzensee te komen. Ik was niet de enige….

Op een hete zomerdag  was ik wederom vroeg. Ik nam de fiets mee in de S-Bahn richting Wannsee. Daar nam ik het veer naar Kladow en fietste vandaar door bos, langs uitgedroogde grasvelden, over een verlaten landgoed naar een juweeltje van een kerk, de Heilandskirche  pal aan het water. Toen ik 's middags uit de koele kerk kwam, sloeg de hitte pas echt toe. Ploegend over een zandweggetje kwam ik toevallig uit bij een piepklein strandje aan de Sacrowsee. Daar lagen vier handdoeken, een kinderfietsje, een fiets met een zitje, een picknickmand, badspullen. Stuk of tien mensen. Lachen, spetteren en Duits gekwetter. Een Wildbad zoals er zoveel zijn. Een zwemplek, een plekje om te zonnen, bekend aan de mensen die er vlakbij wonen.

Drie rivieren stromen door en langs Berlijn, de Spree, de Havel en de Dahme. Daartussen vele meertjes en daar zijn de meeste Wildbäder  te vinden. Maar bij elkaar zijn er ook nog zo’n 60(!) openluchtbaden. In Oost-Berlijn en de DDR vond men sport en  trainen belangrijk, dus zijn daar nog veel wedstrijdbaden: binnen en in de openlucht. En in West-Berlijn zat men in warme zomers a.h.w. opgesloten, want in de omringende DDR mocht men niet komen. Dus daar was waterrecreatie (zwemmen, kanoën, roeien en zeilen op de Wannsee) belangrijk. Vandaar dat de stad gezegend is met  veel zwembaden: binnen Hallenbad  en buiten Freibad.

Het eerste  (Bad Wannsee) gaat – geen grap – al op 1 april  open en traditioneel mogen die dag de dappere zwemmers (watertemperatuur 9 graden) gratis zo’n heerlijk grote strandstoel gebruiken. Daarna volgen in de loop van april in snel tempo de andere baden, die tot diep in september open blijven.

En dan zijn er nog Duitsers – oud en zeldzaam – die  zo lang mogelijk dagelijks een bad in een meer nemen, al is het maar voor 10 minuten en zelfs in de winter zich in een  uitgehakt wak in het ijs laten zakken…. Want dat is gezond!

Er zijn zelfs een tiental FKK stranden, want Frei Körper Kultur (naaktrecreatie)  kent een lange traditie in Duitsland. Mannen, vrouwen, kinderen, gezinnen lopen daar open en bloot rond, men zwemt, zont, leest, eet, drinkt, slaapt tot de lange schaduw van de avondzon. Alleen pubers laten zich daar niet zien….

Ga voor een overzicht naar www.berlinerbaeder.de

juni 2021

Sacrowersee: niet bekend, alleen bij mensen uit de buurt.

Plötzensee: warm, druk, gezellig, beetje schaduw.
Plötzensee: warm, druk, gezellig, beetje schaduw.
Badpaviljoen Plötzensee: beetje ouderwets, maar toch.
Badpaviljoen Plötzensee: beetje ouderwets, maar toch.
En je komt genoeg bekenden tegen.
En je komt genoeg bekenden tegen.
Bootje huren, lekker roeien.
Bootje huren, lekker roeien.
Ver weg van het gekrioel.
Ver weg van het gekrioel.
Jaren 30: Bad Wannsee werd gebouwd pal op het zuiden.
Jaren 30: Bad Wannsee werd gebouwd pal op het zuiden.
Eind maart 2018: de strandstoelen staan klaar.
Eind maart 2018: de strandstoelen staan klaar.
Zonovergoten, maar je voelt niet hoe koud het water is.
Zonovergoten, maar je voelt niet hoe koud het water is.
Weissensee, 7 juni 2021
Weissensee, 7 juni 2021
Voor velen in Oost-Berlijn was dit het dichtstbijzijnde meer waar je veilig kon zwemmen. Met openluchtzwembad.
Lietzensee, in de wijk Charlottenburg juni 2021
Lietzensee, in de wijk Charlottenburg juni 2021
Het water van de lieflijke Lietzensee is te groen (algen) om in te zwemmen, maar druk bezocht vanwege het wandelpark met schaduw en ligweides en de fraaie buurt.

Nieuwe reacties

05.09 | 20:35

Hallo Betsy, het belangrijkste is dat je minimaal een half uur van te voren ...

05.09 | 13:17

Moet je hiervoor kaartjes reserveren en zo ja waar doe ik dat dan?

13.05 | 19:41

Dank voor je reactie! Het wrange is dat de eerste eigenaar, familie...

12.05 | 08:31

Boeiende geschiedenis. God is getrouw.