Berlijn Boudewijn

In U-Bahnhof Stadtmitte: Stay by me

Als op een podium: een classic schalt door de ruimte.

Aan het eind van de lange gang die op U-Bahnhof Stadtmitte de perrons van de U2 en de U6 verbindt heb je een soort platform. Eigenlijk een perfect podium voor deze twee Britten die 'Stay by me' laten klinken. Als overstapper word je er helemaal blij van. Het is een aangenaam intermezzo voordat je weer in de U-Bahn stapt.

Jammer dat niet het hele nummer er op staat: deze mannen deden er 9 minuten over...

U-Bahnhof Stadtmitte bestaat eigenlijk uit twee stations: de een van de U2 en de ander van de U6. Daartussen is een lange tunnel van een paar honderd meter, vroeger koud, donker en tochtig met een akelige echo. Nu goed verlicht en wat grappig is, als je door die lange gang loopt hoor je muziek, live gespeeld en dan zorgt die echo eigenlijk voor een prachtige akoestiek. Toen 'Stay by me' van Ben-E King n 1961 een hit werd, waren deze twee Britten nog niet eens geboren, maar hoor hoe mooi zij dit nummer vertolken.

Astor Piazolla op het Alexanderplatz

Druk, druk, druk: iedereen lijkt wel het Alexanderplatz te kruisen. Midden in de drukte spelen deze twee accordeonisten ( uit Tsjechië) en werken hun hele repertoire Piazolla af.

Muziek in de openbare ruimte

Sommigen noemen het een plaag, anderen een zegen: muziek in de openbare ruimte. Jeuk kun je krijgen van muziek die je op je gemak moet stellen in een iets te volle lift van het Park Innhotel. Muziek die maakt dat ik nog iets langer inkopen doe in de REWE supermarkt om de hoek. Muziek die kopers in de kleine boutique al bonkend opzweept om nog meer kleding uit de rekken te trekken en mee te slepen naar de paskamer.

En live muziek? Op straat, op een pleintje, tijdens de warenmarkt of vlak bij een terras? Soms is het tenenkrommend: de zwerver die telkens hetzelfde liedje kreunt en dan loop je snel door. Maar vaker verrassend mooi en gevarieerd, muzikanten doen echt hun best: tijd om stil te staan en lekker te luisteren.

In de U-Bahn - nee, het mag niet en het is verboden, maar dit is Berlijn weet je - is er soms een bliksemactie. Een trio wringt zich op de Bernauerstrasse tussen de scholieren en de toeristen. Met trom, sax, harmonica en zang brengen ze vier minuten vrolijkheid en springen er bij het volgende U-Bahnhof Rosenthalerplatz weer uit. De koffiebekers gevuld met wat extra euro's, vóórdat ze gesnapt kunnen worden door BVG-controleurs.

Er zijn er die langdurig spelen op vaste plekken en een heel repertoire tot hun beschikking hebben. Prachtig klassiek, swingende jazz, welluidende pop of, zoals op het Alexanderplatz, professioneel gespeelde Argentijnse muziek van Astor Piazolla.

Korte tijd was er in verband met Corona en ongewenste samenscholing een verbod op optredens van straatmuzikanten. Net als in Amsterdam. Nu mag het weer, mits iedereen maar voldoende afstand houdt. Dus nu zijn ze weer te horen, met toeschouwers en luisteraars die als het te druk wordt als vanzelf hun Mund-Nasen-Schütz  te voorschijn halen om van het moment te genieten.

 bewerkt: 2021

December 2019 Advent in Berlijn

Ze hebben inkopen gedaan: kerstcadeaus zijn gestapeld in een shopper. In de stampvolle U7 tijdens een lange rit hangt een al best wel grote puber tegen zijn moeder aan. Beiden zijn zwart met kroeshaar. Hij houdt zijn ogen gesloten. Zachtjes praat zij onophoudelijk tegen hem. Dan merk ik: het is Frans en ze is bezig hem een soort sprookje te vertellen. Hij valt niet in slaap, maar luistert aandachtig en als zijn moeder even pauzeert, aait hij haar wang en zet ze het verhaal voort.

Nieuwe reacties

05.09 | 20:35

Hallo Betsy, het belangrijkste is dat je minimaal een half uur van te voren ...

05.09 | 13:17

Moet je hiervoor kaartjes reserveren en zo ja waar doe ik dat dan?

13.05 | 19:41

Dank voor je reactie! Het wrange is dat de eerste eigenaar, familie...

12.05 | 08:31

Boeiende geschiedenis. God is getrouw.