Berlijn Boudewijn

Kerstmarkten van naam: Charlottenburg en Alt-Rixdorf

Charlottenburg: allang bekend. Alt Rixdorf opeens zo populair dat je over de hoofden kunt lopen.

Het barokke slot, zeg maar gerust paleis in de gelijknamige oud-chique wijk Charlottenburg is het decor voor een kerstmarkt die als vanouds druk wordt bezocht. Vanaf eind november tot Kerstavond is het dagelijks te bezoeken. Blaasmuziek, in 18e eeuwse kledij gestoken engeltjes (welke studentes willen dit baantje?), de geur van glühwein, braadworstjes, vanille, kaneel en zelfs wierook: daardoor word je omringd.  'Stamgasten' komen hier elk jaar en vanaf half december zullen ook vele toeristen de weg vinden naar deze bekende markt.

Alt Rixdorf: dan denk je misschien aan een klein plattelandsdorp. Ooit waren het Bohemers uit Tsjechië die op deze plek - een 'Reichsdorf" - mochten stichten. Een fraaie kerk van de Herrnhüters met veel hout en nog diverse oude houten huizen staan op deze plek. Wat ooit een dorpje was ligt nu ingeklemd in de stadswijk Neukölln.

Als ik uitstap op U-Bahnhof Karl Marxstrasse sta ik midden in een drukke winkelstraat en word ik direct meegezogen in een constante stroom richting Richardsplatz waar de 'Alt-Rixdorfer Weihnachtsmarkt' plaatsvindt. Uit Tsjechië, Slowakije en Polen zijn een aantal marktkramen, die prachtig zelfgemaakte waar verkopen. Verder veel eettentjes, veel clubjes en groepjes die vastbesloten zijn om er een vrolijke zaterdagavond van te maken. Op een groot overdekt podium treedt het ene na het andere koor op. En een band, waarbij gedanst kan worden.Deze markt is echt een hype, duurt maar één weekend en iedereen moet er geweest zijn - nieuwe kansen in 2020!

Gemaakt december 2019

Advent in Berlijn.

In deze metro, de U2 zit je tegenover elkaar. Ik hoor hen praten over de Kerstmarkt waar ze naar toe gaan. Dan zie ik de moeder, een beetje gestresst en vermoeid. Ze let op haar drie kinderen. De oudste dochter ergert zich, vraagt en zegt voordurend wat en moeder probeert het steeds te sussen. De middelste dochter let op haar zus, alsof ze mee wil gaan doen, maar houdt zich rustig. Moeder geeft haar een bakje, waaruit ze stukjes appel eet. De jongste, een jongetje, zit op zijn knieën op de stoel en met zijn rug naar de reizigers. Hij wipt op en neer, kijkt naar buiten en  benoemt alles wat hij zit. Hij geniet met volle teugen. Het zijn mooie kinderen, ze lijken ontzettend op hun moeder. Dan buigt een man zich voorover, ik had zijn stem al gehoord. Dat is de vader, al even knap als zijn kinderen.

dec.2019

Wat een engeltjes, nietwaar?
Wat een engeltjes, nietwaar?
Slenteren,ruiken, proeven,groeten:hey, zie ik je weer!
Slenteren,ruiken, proeven,groeten:hey, zie ik je weer!

Wat een engeltjes, nietwaar?

Foto op zijn kant, maar niet te missen: vader en zoon..
Foto op zijn kant, maar niet te missen: vader en zoon..

Wat een engeltjes, nietwaar?

Richardplatz, het plein waar het allemaal om draait.
Richardplatz, het plein waar het allemaal om draait.
Handgemaakt materiaal uit Tsjechië.
Handgemaakt materiaal uit Tsjechië.
Nog meer handgemaakt uit Tsjechië.
Nog meer handgemaakt uit Tsjechië.
Feiern!  Oftewel feestvieren!
Feiern! Oftewel feestvieren!
Podium met elk half uur nieuwe muzikanten.
Podium met elk half uur nieuwe muzikanten.

Nieuwe reacties

05.09 | 20:35

Hallo Betsy, het belangrijkste is dat je minimaal een half uur van te voren ...

05.09 | 13:17

Moet je hiervoor kaartjes reserveren en zo ja waar doe ik dat dan?

13.05 | 19:41

Dank voor je reactie! Het wrange is dat de eerste eigenaar, familie...

12.05 | 08:31

Boeiende geschiedenis. God is getrouw.