Berlijn Boudewijn

Beleef de stadsnatuur in Schöneberg

Olaf Tetzinski laat je natuur in de stad beleven: zien, voelen, ruiken, proeven, eten.

Buiten is afstand en ventilatie meer dan voldoende...

Je moet het maar weten: de werking van planten en kruiden, hoe het ruikt en wat je kunt eten.

Pflanzen Erlebnisführung in der Berliner Stadtnatur.

Er zijn veel plekken in het grote Berlijn, zelfs in dichtbevolkte wijken, die zorgen voor licht, lucht, groen, rust en koelte in de zomer. Voor rustgevende kleuren in de herfst. Of aanmoedigen een pittige winterwandeling te maken. Dat kan rond water zijn: meren, kanalen en de rivier. Maar ook bossen, parken en… begraafplaatsen.

In Berlin-Schöneberg kent Olaf Tetzinski veel plekken waar de natuur bijzonder is:

Natur-Park Südgelände en het Alter St Matthäus-Friedhof bij voorbeeld.  Daar geeft hij rondleidingen van ca. 1 uur en 15 minuten aan kleine groepen. Scholen heeft hij vaak rondgeleid, (kleine) teams en groepjes geïnteresseerden die zich van te voren aanmelden. Hij verzorgt zelfs rondleidingen met blinden en slechtzienden.

Van het Coronavirus is buiten met afstand en voldoende ventilatie weinig te vrezen. Dus aan zijn rondleidingen kun je gewoon meedoen. Hier volgen binnen kort vanaf april 2022 de data (zaterdag) dat je bij hem kunt reserveren en ook als je Duits wat minder vloeiend is zal je door hem geïnspireerd raken:

Natur-Park Südgelände, van 12:00 tot 13:15, hoofdingang van S-Bahnhof Priesterweg.

 Zelfde data op het Alter Sankt Matthäus Friedhof,van14:15 tot 15:30, ingang van het kerkhof Grossgörschenstrasse (S/U-Bahn  Yorkstrasse).

Kosten € 12,- (was in 2021)

Op zijn website www.tetzinski.de  onder 'Führungen' is er meer over te vinden. 

Ik maakte eind maart 2018 kennis met Olaf Tetzinski. Het is een vriendelijke, innemende persoonlijkheid, die bevlogen en deskundig kan vertellen. December 2019 nam hij me mee naar de Botanische Garten in Steglitz. Een uitgestrekte hortus,  met planten gemeenschappen uit heel de wereld en een paar grote kassen met (sub)tropische- en woestijnplanten.

In juni 2021, vlak voor het weekend met corona versoepelingen konden we buiten op een terras van een Noors eethuisje voor het eerst weer iets bestellen. Hij liet mij daarna de kleine paradijsjes zien van volkstuinen, tuinhuisjes en mensen die al langere tijd wonen in een 'Kolonie' vlak bij Gleisdreieck.

Hij kwam ooit als jonge hovenier uit Hamburg. Hij ging wonen en werken op het terrein van de toen al beroemde Botanische Garten, die hoorde bij de Freie Universität in Dahlem. Later gaf hij als voorman leiding aan mensen met een beperking, die werkten in tuinen en plantsoenen. Dat deed hij met zoveel takt en geduld, dat hij een opleiding in die richting volgde en jarenlang als groepsleider werkte. Hij volgde ook de opleiding natuurgeneeswijze. Nu is hij een ‘Heilpraktiker’ , die mensen met homeopatische middelen en/of massage behandelt in een eigen praktijk.

Regelmatig verzorgt hij een rondleiding, waarbij je precies de planten van dat moment leert kennen. Plukken,ruiken, proeven, eten en weten welke natuurlijke geneesmiddelen ervan gemaakt worden. Hij maakt er een bijzondere belevenis van!

Meld je aan, ook al is het kort van tevoren, er is grote kans dat je nog mee kunt! 

Je kunt hem contacten via zijn praktijk: 0049 30 787 4829  of mobiel 0049 171 626 1205 of via heilpraktiker@tetzinski.de

bewerkt februari 2022

(bron Facebookpagina van Olaf T.)

Botanische Garten: zicht op de grote tropische kas.
Botanische Garten: zicht op de grote tropische kas.
Er komen meerdere kleinere kassen uit op de grote kas. Rondom de kassen, een groots park met vele plantenwerelden.
Moeder en zoontje bij de reuzen tropische waterlelie.
Moeder en zoontje bij de reuzen tropische waterlelie.
De gele kleur is optisch: er hangen fel geel brandende lampen boven. Op zo'n waterlelie kun je een baby leggen, dan nog zinkt hij niet...
En ook een prachtige verzameling cacteeën
En ook een prachtige verzameling cacteeën
Sommige al tientallen jaren oud.
Vele soorten bij elkaar: keurig gelabeld.
Vele soorten bij elkaar: keurig gelabeld.
Olaf en ik zijn het wel eens: op zich is het goed dat alle planten gelabeld zijn. Wetenschappelijk goed. Maar het maakt niet zo'n natuurlijke indruk.
Opa met twee kleinkinderen.
Opa met twee kleinkinderen.
De toegang tot de Botanische Garten is slechts € 6,-. Families uit de omgeving kopen graag een jaarkaart.

Botanischer Garten

Tientallen foto's maakte ik in de Botanischer Garten in Steglitz.  Het is een fijne plek om te bezoeken, in de zomerse hitte, waar buiten op het uitgestrekte terrein genoeg schaduw en verkoeling is te vinden. Of op een regenachtige herfstdag als je de kassen wilt bekijken.  ik bezocht de botanische tuin in de winter. Begin december 2019 nam Olaf Tetzinski mij mee en verbaasde mij met zijn enorme kennis van de plantenrijkdom. Hij is er ooit begonnen met werken en wees mij het gebouw waar hij woonde. 

Wat opvalt en dat is iets wat sommigen stoort is dat bij elke plant een kaartje met de naam staat. Dat is natuurlijk zeer wetenschappelijk, maar gaat een beetje ten koste van de totale natuurbeleving. En waarom wordt de bodem zo angstvallig vrij van bladafval gehouden? Dat is om te voorkomen dat via de bodem ziektes worden overgebracht. Burgers Bush in Arnhem of de Hortus in Leiden zorgen meer voor een totaalbeleving. Olaf vond het maar niks: de aangeharkte bodem, hij gaat meer voor de totaalbeleving van de natuur en dan met name buiten, gewoon buiten in een van de vele Berlijnse parken!

januari 2021

Nieuwe reacties

05.09 | 20:35

Hallo Betsy, het belangrijkste is dat je minimaal een half uur van te voren ...

05.09 | 13:17

Moet je hiervoor kaartjes reserveren en zo ja waar doe ik dat dan?

13.05 | 19:41

Dank voor je reactie! Het wrange is dat de eerste eigenaar, familie...

12.05 | 08:31

Boeiende geschiedenis. God is getrouw.