Berlijn Boudewijn

Een bezoek aan Berlijn in de winter: en waarom niet?

Januari, februari, winter in Berlijn.

Kom maar op met die winter!

Vraag Berlijners niet naar de winter. Het is nooit een echte winter, wel een met mist, regen, natte sneeuw, net onder, net boven het vriespunt. Wat heb je eraan als het vroeger licht wordt  (scheelt een half uur met Nederland), als het 's avonds dus ook een half uur eerder donker wordt? 

Het klagen houdt op als het vriest en de zon schijnt. De Markt am Mauerpark www.flohmarktimmauerpark.de , die ook in de winter op zondag open is, trekt dan massaal bezoekers. En als er nog een laagje sneeuw ligt, gaan we naar een van de vele parken. Wandelen, hardlopen, mountainbiken, langlaufen.

Deutsch gründlich wordt elk vlakje sneeuw in de straten, op de troittoirs, op de pleinen, op de kerkhoven (!) aangepakt. 'Kein Winterdienst' staat er op plekken waar niet wordt geveegd, geborsteld, gestrooid. En zodra het ietsje dooit ligt overal Matsch, een mengsel van sneeuw, ijs, modder en strooizand.

De winter van 2012-2013 was een grimmige. De BSR, de stadsreiniging van Berlijn wist de straten redelijk schoon te houden maar hun medewerkers moesten elke nacht, elke dag in de slag met nieuwe sneeuw, regen en ijzel. Compleet gek werden de Berlijners van de S-Bahn, de Schnellbahn , die hen normaal gesproken snel en efficiënt vervoert, maar in die winter geteisterd werd door materiaalpech, bevroren wissels en stakingen. Ook de trams die het centrum en heel Oost-Berlijn bedienen vielen regelmatig uit. Dat was een winter om op te kankeren.

Al vaak was ik in Berlijn. Van maart tot november. Nog nooit in de winter, maar nu, medio januari 2017 zie ik een kans. Het heeft flink gevroren in Berlijn. En af en toe lag er sneeuw. Dus ik ga! De Grüne Woche (beurs over landbouw en milieu) is voorbij, de Berlinale (filmfestival) moet nog komen.

Eén zondag 29 januari is het 'Berlin sagt Danke' een dag waarop allen die als vrijwillliger actief zijn toegang krijgen tot rondleidingen, open huis, concerten e.d.. Geldt dat ook voor mij als NL vrijwilliger, die gids is in Museum Paleis Het Loo?? Ik informeer en kom aan flink wat tickets in dit weekend. Verder is alles doodnormaal in Berlijn, iedereen is aan het werk, gaat naar school en er is van alles te doen.

Veel plezier met de foto's.

febr.2017

Advent in Berlijn

December 2019, het is koud en nat. Ik stap in de ringbaan S41 en ik zie in de volle trein toch nog een paar vrije zitplaatsen, lijkt het. In de lege cirkel hangt een zwerver over twee, drie stoelen zijn roes uit te slapen. Met een ontzettende stank van bier, urine en zweet om zich heen.

Nieuwe reacties

05.09 | 20:35

Hallo Betsy, het belangrijkste is dat je minimaal een half uur van te voren ...

05.09 | 13:17

Moet je hiervoor kaartjes reserveren en zo ja waar doe ik dat dan?

13.05 | 19:41

Dank voor je reactie! Het wrange is dat de eerste eigenaar, familie...

12.05 | 08:31

Boeiende geschiedenis. God is getrouw.